joi, 9 mai 2013

Director BRD, condamnat


Dănuț Răzinceanu a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare
                                                   FOTO: obiectivdesuceava.ro
Dănuţ Răzniceanu, fost director al Agenţiei BRD Gura Humorului, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, pentru mai multe capete de acuzare, scrie monitorulsv.ro.
Răzniceanu a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni, primind condamnări în toate cazurile. Pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fostul şef al BRD Gura Humorului a primit un an şi şase luni de închisoare, pentru instigare la infracţiunea de efectuarea de retrageri de numerar şi transferuri de fonduri prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare a fost condamnat la şapte luni de închisoare, iar pentru iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea săvârşirii de infracţiuni, magistraţii de la Judecătoria Gura Humorului l-au condamnat la un an şi patru luni de puşcărie.
În final, Dănuţ Răzniceanu va avea de executat în penitenciar un an şi şase luni de închisoare. Condamnarea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava. Mai trebuie spus că pedeapsa aplicată a fost diminuată deoarece fostul director al BRD Gura Humorului şi-a recunoscut faptele. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu ceilalţi inculpaţi din dosar, care nu au dat declaraţii de recunoaştere, astfel încât procesul acestora va continua la Judecătoria Gura Humorului.

Fost şef de Parchet, trimis în judecată


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ghenadie Ciobanu, fost prim-procuror al Parchetul de pe lângă Judecătoria Hîrlău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul lunii ianuarie 2011, Ghenadie Ciobanu, în calitate de procuror, a pretins suma de 1.000 lei de la doi denunţători, iar în 19 ianuarie 2011 a primit suma de 200 de euro, pentru a da o soluţie de netrimitere în judecată faţă de unul din ei, într-un dosar penal pe care magistratul îl instrumenta.

Persoana respectivă era cercetată pentru infracţiunile de conducere sub influenţa alcoolului şi implicare într-un accident rutier soldat cu vătămarea corporală uşoară a victimei. "La data de 19 ianuarie 2011, data primirii banilor, inculpatul Ciobanu Ghenadie a dispus scoaterea persoanei cercetate de sub urmărirea penală şi aplicarea unei sancţiuni cu caracter administrativ pe considerentul că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni", se arată într-un comunicat de miercuri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iaşi.

Prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Hârlău, Ghenadie Ciobanu, a fost revocat din funcţia de conducere, în 5 aprilie 2012, de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca urmare a sancţionării disciplinare a magistratului pentru manifestări care aduc atingere probităţii profesionale.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori şi a aplicat procurorului Ciobanu Ghenadie sancţiunea disciplinară constând în avertisment, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. a) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Articolul respectiv se referă la "manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu".

În urma sancţionării disciplinare, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât revocarea lui Ghenadie Ciobanu din funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Hârlău, începând cu acea dată, conform art. 51 alin. 7 raportat la art. 51 alin. 2 lit. c din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

miercuri, 8 mai 2013

DOSARUL UMF



DOSARUL UMF, în care Astărăstoae e judecat pentru corupţie, retrimis la DNA
        DOSARUL UMF, în care Astărăstoae e judecat pentru corupţie, retrimis la DNA
Curtea de Apel Suceava s-a pronunţat, miercuri, în cazul cererilor formulate de avocaţii inculpaţilor în dosar, la termenul din 25 aprilie, privind restituirea cauzei la DNA.
        Astfel, Curtea de Apel Suceava a decis ca dosarul să fie restituit DNA - structura centrală, pentru refacerea urmăririi penale. Totodată, sunt menţinute măsurile asiguratorii dispuse în acest caz.
Hotărârea Curţii de Apel Suceava poate fi atacată cu recurs la instanţa supremă.
        La termenul din 25 aprilie al procesului care se desfăşoară la Curtea de Apel Suceava şi în care Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România, este judecat, alături de alte 18 persoane, în dosarul privind trucarea licitaţiei pentru platforma de e-learning a universităţii ieşene, avocaţii inculpaţilor au invocat mai multe excepţii privind neregularitatea actului de sesizare a instanţei.
        Ei au solicitat completului de judecată admiterea excepţiei privind nulitatea actelor de urmărire penală şi restituirea cauzei la Parchetul competent pentru refacerea actelor de urmărire penală şi a actului de sesizare a instanţei.


marți, 7 mai 2013

JAF la Complexul Energetic Oltenia

Potrivit MEDIAFAX, inspectorii guvernamentali reclamă majorarea ilegală, cu peste 20% din valoarea iniţială, a valorii contractelor de achiziţie publică şi arată că, în perioada verificată, la nivel acestor companii au fost încheiate un total de 76 contracte de sponsorizare de peste 19 milioane lei.

Conform notei de control, CE Turceni a încheiat 32 contracte de sponsorizare pentru 458.949 lei, CE Craiova a încheiat 10 contracte pentru 1,68 milioane lei, iar CE Rovinari a încheiat 34 contracte pentru 16,9 milioane lei.

În aceeaşi perioadă, CE au încheiat 19 contracte pentru servicii de asistenţă juridică în baza cărora carora, până în noiembrie 2012, au fost efectuate plăţi de 1,1 milioane lei.

Inspectorii mai arată că, în perioada ianuarie 2010 - 31 mai 2012, societăţile din care a fost constituită CE Oltenia au încheiat "un număr mare" de contracte cu Alpha Construct Drobeta-Turnu Severin (45 contracte de 82,1 milioane lei), Succes Nic Runcu, judeţul Gorj (26 contracte de 41,4 milioane lei) şi Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse Bălteni (84 contracte 183,7 milioane lei), la care se adaugă 9 contracte de 45,5 milioane lei încheiate de SNLO, în perioada iunie-octombrie 2012, cu Alpha Construct şi Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse.

În perioada supusă controlului, au fost încheiate 58 contracte/contracte subsecvente/acte adiţionale, prin care companiile care au format CE Oltenia au încheiat angajamente legale în cuantum total de 219,2 milioane lei, fără ca actele juridice să fie supuse controlului financiar preventiv.

În cursul anului 2011, SNLO a suplimentat, prin act adiţional, un contract cu 16.440 lei (33,59% din valoarea contractului iniţial), iar CE Rovinari a încheiat acte adiţionale la trei contracte cu suplimentarea valorii cu 7,1 milioane lei, reprezentând peste 20% din valoarea iniţială, toate fără aprobarea Ministerului Economiei.

"Prin suplimentarea valorii contractelor iniţiale cu peste 20%, fără aprobarea Ministerului Economiei, cu eludarea prevederilor legale, a fost creat un avantaj patrimonial asocierii formate din Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse şi Succes Nic Runcu, respectiv Expres Transport şi Succes Nic Runcu", afirmă inspectorii.

O altă concluzie este că, deşi legislaţia interzicea companiilor de stat să achiziţioneze autoturisme în lipsa unei aprobări din partea Guvernului, aceste companii au făcut astfel de achiziţii.

Astfel, în perioada martie 2011-martie 2012, SNLO a încheiat cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse şi firmele Succes Nic, Romferex Import-Export şi Blasova contracte pentru închirierea de autoturisme în valoare de 1,1 milioane lei, fără memorandumuri aprobate de Guvern.

Astfel de achiziţii au fost contractate, în perioada iunie 2010-decembrie 2011, şi de CE Rovinari cu Trustul pentru Servicii cu Utilaje Diverse şi Succes Nic, în valoare totală de 3,9 milioane lei, în timp ce CE Craiova achiziţionat, în noiembrie 2011, un autoturism marca Volkswagen Touareg, în valoare de 35.750 euro, în baza unui caiet de sarcini în care au fost incluse cerinţe tehnice specifice acestui tip de autoturism, de natură a restricţiona participarea unor operatori economici la procedura de atribuire.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

 

Medic ortoped prins luând mită


Potrivit magistraţilor de la Tribunalul Dolj, marţi s-a dat sentinţa în cazul medicului Dan Nelu Anuşca, acesta fiind condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Decizia instanţei nu este însă definitivă, astfel că medicul va rămâne în libertate până la judecarea apelului şi a recursului. Până atunci, medicul are însă interdicţia de părăsire a ţării.

Medicul a fost condamnat pentru luare de mită după ce, în luna octombrie a anului trecut, i-a spus unei paciente că o va opera la talpa piciorului doar dacă va primi 2.000 de lei în schimbul intervenţiei.

Femeia a dat banii, însă aceştia fuseseră marcaţi cu inscripţia mită, aşa că medicul a fost ridicat de către ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie în momentul în care a pus mâna pe bancote.

Medicul specialist Dan Nelu Anuşca este angajat pe Secţia de Ortopedie a Spitalului de Urgenţă Craiova şi este şi profesor în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.