sâmbătă, 13 iulie 2013

Lovitură pentru Cioacă în dosarul Elodia. Curtea de Apel Argeş a dat verdictul


Curtea de Apel Piteşti a respins cererea de revocare a măsurii arestării preventive formulată de fostul poliţist Cristian Cioacă, condamnat la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu.

Cristian Cioacă
 
Potrivit informaţiilor publicate sâmbătă pe site-ul instanţelor de judecată din Argeş, hotărârea instanţei, pronunţată în urma şedinţei de judecată din 12 iulie, este definitivă. 

Primul termen pe fond pentru judecarea apelului în dosarul de omor al lui Cristian Cioacă a fost stabilit pentru data de 3 octombrie, la Completul Penal 17 A de la Curtea de Apel Piteşti.

Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.

Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de către toate părţile implicate. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, dar şi de procurori.

Inculpatul a mai fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. De asemenea, Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro.

Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat. Cristian Cioacă este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie.

Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007.  Cristian Cioacă se află în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012. AGERPRES 

 

Primar reţinut pentru luare de mită


Procurorii din cadrul DNA Oradea efectuează cercetări penale față de primarul comunei Zărand din judeţul Arad, Moţ Ion Florin, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de luare de mită și spălare a banilor.
Primar reţinut pentru luare de mită

Potrivit procurorilor, în perioada aprilie – iulie 2013,  Moț Ion Florin, în calitate de primar al comunei Zărand, jud. Arad, respectiv președinte al Comisiei Locale de Aplicare a Legilor Fondului Funciar Zărand, a acceptat promisiunea de a primi suma de 40.000 euro, de la un denunțător, cu titlu de mită. Moț Ion Florin a acceptat să primească acești bani pentru ca, în virtutea funcțiilor deținute mai sus, să semneze/avizeze mai multe documente (planuri de încadrare în tarla și certificatele fiscale aferente) necesare denunțătorului pentru a înscrie în Cartea funciară dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 250 ha situat pe raza comunei Zărand.

Din suma de 40.000 euro acceptată, învinuitul Moț Ion Florin a primit de la denunțător, în două tranșe, sumele de 5.000 lei și 250 euro în cursul lunilor mai și iunie 2013. Cu ocazia primirii sumei de 5.000 lei, în data de 29 mai 2013, pentru ascunde adevărata proveniență, Moț Ion Florin a disimulat primirea cu titlu de mită a banilor sub forma unui contract de împrumut încheiat cu denunțătorul. La data de 12 iulie 2013, învinuitul Moț Ion Florin a primit de la denunțător suma de 10.000 de euro, reprezentând o a treia tranșă din suma de bani acceptată anterior și, cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante, mai precizează procurorii.
Vineri, 12 iulie 2013, procurorii anticorupție au dispus reținerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă pe termen de 29 de zile.
 

joi, 11 iulie 2013

Şefi din Poliţia Română, verificaţi de Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne


Mai mulţi şefi din Poliţia Română sunt verificaţi de Corpul de Control al ministrului de Interne, după ce numele acestora au apărut pe o listă publicată în presă, care ar fi fost întocmită de un ofiţer antidrog din Constanţa şi ar conţine cadouri pe care aceştia ar fi trebuit să le primească.
Şefi din Poliţia Română, verificaţi de Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne
Şefi din Poliţia Română, verificaţi de Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne / FOTO: Mediafax
Oficiali ai Inspectoratului General al Poliţiei Române au declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia s-a sesizat în legătură cu informaţiile publicate în presa centrală şi a trimis un raport, miercuri, Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne, competent să facă verificări în cazul ofiţerilor menţionaţi în materialul de presă.
Este vorba despre o presupusă listă apărută într-un material publicat de enational.ro care conţine numele chestorului Florentin Robescu, adjunct al şefului Poliţiei Române, chestorului Claudiu Cucu, directorul Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate şi adjunctul acestuia, chestorul Constantin Bolboşanu, al chestorului Cătălin Dragotă, fost director al Poliţiei Capitalei, în prezent şef al Direcţiei de Ordine şi Siguranţă Publică, al chestorului Tache Bocănială, fost adjunct al Poliţiei Române, şi cel al comisarului şef Liviu Ungureanu.
Din listă rezultă că ofiţerii ar fi trebuit să primească, de la subalternii din Constanţa, peşte şi sticle cu vin şi cu whisky.
Lista ar fi ajuns pe masa anchetatorilor în contextul verificărilor declanşate la sfârşitul lunii mai, la Constanţa, după ce un ofiţer sub acoperire al Direcţiei Generale Anticorupţie, care s-a dat drept traficant de droguri, a fost bătut de doi poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa.
Trei poliţişti de la BCCO Constanţa au fost arestaţi în 25 mai, după ce au bătut un investigator sub acoperire. Poliţiştii de la BCCO Constanţa sunt acuzaţi de lipsire de libertate şi violenţe, după ce l-au dezbrăcat pe investigatorul sub acoperire, l-au bătut cu o bâtă şi l-au ameninţat cu arma la tâmplă, arătau procurorii Parchetului instanţei supreme.
Potrivit unor surse judiciare, investigatorul sub acoperire ar fi încercat să realizeze un flagrant şi le-ar fi spus celor trei că este traficant de droguri. Pentru a fi şi mai convingător, el ar fi vrut să le dea mită, după care poliţiştii l-ar fi sechestrat şi agresat, au mai spus aceleaşi surse, potrivit cărora, la finalul flagrantului eşuat, investigatorul şi-ar fi dezvăluit identitatea.