joi, 13 iunie 2013

Dumitru Cristudor, procurorul-şef al DNA Slobozia este acuzat de luare de mită şi favorizarea infractorului


Şeful DNA Slobozia, acuzat de LUARE DE MITĂ

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă lui Dumitru Cristudor, procuror şef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul DNA, că a fost începută urmărirea penală pe numele lui, pentru luare de mită şi favorizarea infractorului, informează MEDIAFAX.
În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Daniel Vasile Taifas, pentru dare de mită şi favorizarea infractorului, şi Monica Andronache, pentru complicitate la luare şi dare de mită şi favorizarea infractorului, se arată într-un comunicat de presă al DNA.
Potrivit procurorilor, din 11 februarie până în prezent, Dumitru Cristudor, Daniel Vasile Taifas şi Monica Andronache au sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităţilor judiciare germane, astfel încât acestea să poată distruge şi ascunde documente şi obiecte compromiţătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, "zădărnicind astfel urmărirea penală şi, implicit, lipsind de finalitate activităţile de percheziţie dispuse de autorităţile judiciare germane pe teritoriul României".
"Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autorităţile germane pentru evaziune fiscală a constat în înştiinţarea cu privire la data efectuării percheziţiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul ţării, suportarea costurilor asistenţei juridice", au precizat procurorii în rezoluţia de începere a urmăririi penale.
Procurorii îl mai acuză pe Cristudor că nu a luat "măsuri de protecţie minimale" pentru a asigura conspirativitatea percheziţiei ce urma să fie făcută de autorităţile judiciare germane în municipiul Slobozia, în perioada 3 - 5 iunie. Magistratul Cristudor a primit în schimb, la 23 mai şi 1 iunie, de la Daniel Vasile Taifas, cu ajutorul lui Andronache, materiale de construcţie şi amenajarea spaţiului, în valoare totală de 5.354 de lei, bunuri folosite pentru amenajarea unui imobil aparţinând unei societăţi comerciale la care asociat este fiul magistratului.
Dumitru Cristudor a fost numit procuror şef la DNA Slobozia în iunie 2010, în mandatul lui Daniel Morar. Mandatul acestuia la conducerea DNA Slobozia urma să se încheie în 17 iunie.

Judecătoarea Floriţa Boloş, arestată pentru luare de mită, a fost suspendată din funcţie



Decizia de suspendare din funcţie a judecătoarei Floriţa Boloş a fost luată în şedinţa de miercuri a Secţiei pentru judecători a CSM, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Timişoara au început cercetarea penală pe numele acesteia, pentru luare de mită în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în scopul ascunderii comiterii infracţiunii de luare de mită.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat luni reţinerea şi arestarea preventivă a magistratului Floriţa Boloş.
Judecătoarea Floriţa Boloş a fost reţinută luni, după ce a fost prinsă în flagrant când primea mită 5.500 de euro. Curtea de Apel Timişoara a dispus, marţi, arestarea ei preventivă pentru 29 de zile. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă. Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 17 ianuarie - 10 iunie, judecătoarea Floriţa Boloş ar fi pretins şi primit în mai multe tranşe, de la două persoane, suma totală de 13.000 de lei şi 5.500 de euro, pentru ca în schimb să pronunţe o hotărâre civilă favorabilă uneia dintre cele două persoane, prin care se asigura transferul pe cale judiciară a dreptului de proprietate asupra unor terenuri.
"Anterior, judecătoarea Boloş Floriţă instruise persoana beneficiară a hotărârii civile asupra documentelor pe care trebuie să le procure pentru a declanşa procese cu proprietarii unor terenuri despre care persoana afirma că intenţiona să le achiziţioneze, în aşa fel încât să se evite procedura legală, notarială şi să se creeze un presupus conflict juridic cu părţile contractante. În acest fel, persoana beneficiară urma să fie exonerată de plata taxelor şi onorariilor notariale şi să nu mai aştepte efectuarea măsurătorilor topografice a terenurilor dobândite, terenuri neîntabulate în cartea funciară şi evidenţiate doar în titlurile de proprietate", au precizat procurorii în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale.
Cererile de chemare în judecată au fost înregistrate la trei complete diferite, astfel că judecătoarea Floriţa Boloş, cu ajutorul mediatorului Ana Maria Manguci, a formulat o precizare de acţiune în numele cumpărătorului, pentru ca aceste cereri să fie repartizate la completul în care era Boloş.
În 6 iunie, conform înţelegerii stabilite, judecătoarea Floriţa Boloş a pronunţat o sentinţă civilă prin care a admis în totalitate cererea de chemare în judecată formulată în numele persoanei de la care primise o parte din suma de bani cerută, "în condiţiile în care în dosar nu era îndeplinită procedura de citare cu niciuna din cele 12 părţi din dosar", au mai notat procurorii în documentul citat.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, judecătoarea s-ar fi întâlnit de mai multe ori cu unul dintre investigatorii sub acoperire şi ar fi primit de la acesta bani în două rânduri. Banii erau însemnaţi, iar întreaga operaţiune de luarea de mită a fost înregistrată.

miercuri, 12 iunie 2013

Omul de afaceri Alin Simota a fost reţinut

Omul de afaceri Alin Simota a fost reţinut

În noaptea de marţi spre miercuri, opt persoane învinuite în acest dosar au fost audiate la DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, pe numele a patru dintre ele fiind emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
De asemenea, o a cincea persoană a primit interdicţia de a părăsi ţara.
Conform reprezentanţilor DIICOT Alba Iulia, printre cei reţinuţi se află şi Alin Simota, considerat liderul grupării infracţionale.
Procurorii DIICOT vor înainta, miercuri, Curţii de Apel Alba Iulia propuneri de arestare preventivă a celor patru persoane reţinute în acest dosar.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au destructurat o grupare infracţională organizată deosebit de violentă, al cărei lider era Alin Simota.