marți, 6 august 2013

Gabriel Bivolaru a fost arestat

Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru a fost arestat pentru furt de combustibil. În prezent, administrator al unei rafinării, Bivolaru a fost prins în flagrant, alături de alţi nouă membri ai reţelei de hoţi. Potrivit procurorilor constănţeni, produsele petroliere vândute prin firmele lui Bivolaru ajungeau în benzinăriile din toată ţara. Prejudiciul depăşeşte un milion de lei
.


Gabriel Bivolaru
Gabriel Bivolaru
Gabriel Bivolaru a fost arestat. Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, în cursul nopţii de luni spre marţi, propunerile de arestare preventivă pentru patru dintre cei zece inculpaţi în dosarul furtului de combustibil din conducte, între care şi Gabriel Bivolaru, pentru infracţiunile de furt calificat, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Pentru celelalte şase persoane implicate în acest dosar instanţa a luat decizia cercetării lor în libertate. Decizia Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
Potrivit anchetatorilor, fostul senator, Gabriel Bivolaru, supraveghea personal descărcarea produselor petroliere furate. Procurorii susţin că reţeaua coordonată de Gabriel Bivolaru fura noaptea petrol din conductele Conpet de la Nisipari. În zori, ţiţeiul sustras era transportat cu nişte cisterne la o rafinărie neautorizată din Năvodari. Acolo ţiţeiul era transformat într-un combustibil de calitate inferioară, care era apoi amestecat cu benzina din staţiile PECO şi vândut şoferilor.
În 2004, Gabriel Bivolaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru că a prejudiciat Banca Română de Dezvoltare cu aproape 50 de milioane de euro. Fostul politician a fost eliberat condiţionat după mai puţin de trei ani. La acea vreme, Gabriel Bivolaru a fost apărat deschis de conducerea PDSR de atunci, în frunte cu Adrian Năstase, Dan Ioan Popescu şi Miron Mitrea, care au fost şi la Parchet pentru a-l susţine. 

luni, 5 august 2013

"AŞII" LICITAŢIILOR. CINE PLĂTEŞTE? - e-Romania2 - Milioane de euro pentru un site fantomă

Bani publici aruncaţi pe fereastră... virtuală. Aproape 10 milioane de euro au fost cheltuite, în trei ani, pentru un site fantomă: e-Romania2. Portalul ar fi trebuit să conţină informaţii despre toate localităţile ţării. Deşi a fost demarat în 2010, proiectul nu este gata nici acum. Iar specialiştii spun că un astfel de portal poate fi terminat într-un an şi costurile s-ar ridica la câteva sute de mii de euro. Ancheta a fost prezentată în cadrul emisiunii "Realitatea la raport".


"AŞII" LICITAŢIILOR. CINE PLĂTEŞTE? 10 milioane de euro pentru un site fantomă

Proiectul e-România 2 a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal de internet cu informaţii despre toate localităţile din România incluzând scurt istoric, obiective turistice sau autorităţile locale. Pentru ca proiectul să fie viabil, statul trebuia să scoată din buzunare aproximativ 50 de milioane. Şi a fost plătit 71% din suma respectivă.

Portalul nu este nici în acest moment finalizat. Corpul de Control al Guvernului arată cum s-a făcut această achiziţie publică. Raportul inspectorilor de la Guvern arată că pentru realizarea portalului e-romania 2 s-ar fi falsificat unele documente, iar alte acte ar fi fost înlocuite din oferta câştigătoare, astfel încât firma care trebuia să se ocupe de site să nu iasă în pierdere. Mai mult, ofertei depuse de compania respectivă i-au fost acordate de către comisia de evaluare punctaje în mod nejustificat.

Punctajul total a venit din partea lui Florin Lămurean, la acea vreme şef al Serviciului achiziţii publice şi administrativ şi membru al comisiei de evaluare. Asta deşi mai mulţi membri ai comisiei au susţinut că nu au desfăşurat activităţi de evaluare a ofertelor. Florin Lămurean a renunţat la funcţia din Ministerul Comunicaţiilor în favoarea celei de consilier la Secretariatul General al Guvernului.

În noiembrie 2009, gongul de câştigare a licitaţiei a bătut la firma Omnilogic. Administratorul companiei este Gabriel Marin, iar ca asociaţi apar două firme străine, una din Austria, iar cealaltă din Liechstenstein. La vremea demarării afacerii, din board-ul companiei Omnilogic făcea parte trezorierul Partidului Democrat Liberal, partid aflat atunci la guvernare, Ion Ivaşcu. Trezorierul democrat-liberal ocupa funcţia de director economic, între timp, însă Ivaşcu a părăsit compania. Contactat telefonic, Ion Ivaşcu nu a răspuns. La cârma Ministerului Comunicaţiilor, tot un PDL-ist, Gabriel Sandu.

În septembrie 2010, Omnilogic a predat primele părţi ale proiectului, adică hardware şi software, plus o analiză a proiectului. Astfel, s-au marcat trei etape dintre cele şase ale contractului.
"Aş fi foarte fericit să fiu unul dintre "Aşii licitaţiilor" pentru că viaţa mea ar fi probabil mult mai simplă. V-aş sugera, dacă faceţi o statistică în ultimii 10-15 ani la contractele din sectorul public, aţi vedea probabil cine sunt "Aşii licitaţiilor" şi aţi fi uimită că nu ne găsiţi în primii 20-30", a spus Gabriel Marin, CEO Omnilogic.

Inspectorii Corpului de Control au descoperit că recepţia echipamentelor a fost una formală, iar produsele nu au fost nici măcar desigilate. Documentele de recepţie au fost semnate de către Alexandru Dumitrache, angajat al Centrului Naţional "România Digitală", care nu avea atribuţii în acest sens. Pentru isprava sa, Dumitrache a fost avansat din funcţia de şef serviciu la cea de director al Direcţiei de Dezvoltare, Implementare Proiecte şi Programelor din cadrul CNRD.

Un alt responsabil pentru inexistenţa e-România este, potrivit raportului Corpului de control, Andrei Stănescu, la acea dată preşedinte al Centrului România Digitală. Stănescu a renunţat la şefia CNDR şi s-a ales cu un post de director de cabinet al ministrului în perioada 2010 – 2011. Acum este consultant la acelaşi minister al Comunicaţiilor.

E-România 2 a trecut prin mâinile a patru miniştri de la Ministerul Comunicaţiilor. Primul dintre ei, Gabriel Sandu, în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010. E-românia 2 a fost "proiectul de suflet” al fostului ministru.

Proiectul a fost preluat de Valerian Vreme, care a ocupat funcţia de ministru al Comunicaţiilor între 3 septembrie 2010 şi 6 februarie 2012. Ministrul Vreme era în funcţie chiar în perioada verificată de Guvernul României.

Şerban Mustea a ocupat apoi fotoliul de ministru al Comunicaţiilor, în perioada 9 februarie - 27 aprilie 2012. Contactat telefonic, fostul ministru a spus că în urmă cu un an şi jumătate comisia de specialitate urma să facă recepţia finală. El spune că n-a prea stat pe la minister.
"Nu poate o firmă să spună asta unui client: proiectul este gata! Acest lucru îl decide comisia care trebuie să facă recepţia respectivă. Acolo în Minister există şi a existat o comisie numeroasă, dacă îmi amintesc bine. Eu nici nu mi-am petrecut foarte mult timp la Minister, dar ştiu bine despre ce este vorba. Proiectul era în faza aceasta de recepţie", spune Mustea.

Acum, în fruntea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informale este Dan Nica. Firma OMNILOGIC, fericita câştigătoare a contractului pentru implementarea portalului a încheiat de-a lungul timpului mai multe contracte cu societăţi de stat. Spre exemplu, în 2010, firma a câştigat de la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii un contract de aproximativ 40 de milioane de euro.
Un alt exemplu este un contract încheiat chiar cu Cancelaria primului ministru. Nu este exclus ca şi Victor Ponta să se folosească de echipamentele Omnilogic. Valoarea: aproape 700.000 de lei.

Omnilogic a câştigat licitaţii pentru contracte cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Spre exemplu, potrivit siteului eachiziţii.com, în 2007 Omnilogic a încasat de la STS aproximativ 650.000 de lei.

Raportul de la Guvern a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie, cu acuzaţii de abuz în serviciu şi falsuri în ceea ce-i priveşte pe funcţionarii statului, dar şi pentru înşelăciune în cazul firmei Omnilogic. Până acum, nimeni a fost găsit responsabil.

"Procurorii DNA nu au început urmărirea penală faţă de vreo persoană fizică sau juridică, într-un eventual dosar penal care să aibă ca obiect aspectele menţionate în cerere", au precizat reprezentanţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Specialiştii IT spun că un astfel de portal s-ar fi putut realiza într-un an şi nu în 3, iar costurile ar putea fi semnificativ mai mici.

Portalul e-Romania2 rămâne un vis aşa cum o viaţă mai bună a unui roman de rând rămâne o speranţă.

duminică, 4 august 2013

Poliţist de la Crimă Organizată Sibiu, condamnat la închisoare pentru favorizarea infractorului

Un poliţist de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu, ofiţerul Alexandru Tancou, acuzat că dădea informaţii unei reţele de traficanţi de etnobotanice despre controale şi distrugea înscrisuri, a fost condamnat, vineri, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare.


Poliţist de la Crimă Organizată Sibiu, condamnat la închisoare pentru favorizarea infractorului

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presă al Curţii de Apel Alba Iulia, ofiţerul de poliţie Alexandru Teofil Tancou a fost condamnat, vineri, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.
Conform sursei citate, Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice formulată de inculpat şi a decis, pe lângă condamnarea acestuia, şi aplicarea unei pedepse complementare de doi ani de interzicere a unor drepturi.
De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a dedus din pedeapsa aplicată perioada reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 20 martie şi până vineri.
Poliţistul de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Sibiu a fost arestat preventiv, în martie, de Curtea de Apel Alba Iulia, fiind acuzat de favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracţional şi obstrucţionarea organelor de anchetă, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate declarau atunci că ofiţerul este cercetat în cel puţin trei dosare, pentru favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracţional şi obstrucţionarea organelor de anchetă, fiind monitorizat mai mult timp de către procurorii DIICOT, cu suspiciunea că ar avea legături cu grupări infracţionale.
Poliţistul era cercetat şi pentru distrugerea de înscrisuri oficiale, fiind suspectat încă din luna ianuarie, când a fost destructurată o reţea de trafic de etnobotanice din municipiul Sibiu. Reţeaua era condusă de un sibian care a deţinut un magazin de etnobotanice în municipiul Sibiu, iar când acestea au fost scoase în afara legii s-a trecut la vânzarea stradală.
În presă au apărut apoi informaţii potrivit cărora Tancou furniza informaţii membrilor reţelei în privinţa controalelor care urmau să aibă loc la magazinul deţinut de aceasta, după care ar fi sprijinit-o prin evitarea declanşării unor dosare penale. Totodată, ofiţerul a fost acuzat că a distrus înscrisuri referitoare la aceeaşi reţea.
Procurorii DIICOT au destructurat, în 21 ianuarie, cea mai amplă reţea de distribuţie a produselor etnobotanice din judeţul Sibiu, în dosar fiind învinuite şase persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani. Cinci dintre membrii reţelei au fost condamnaţi la închisoare, între doi ani şi şase luni şi patru ani cu executare, iar al şaselea a primit o pedeapsă cu suspendare de doi ani.

25 de tone de VIN CU GLICERINĂ, vândut în 16 judeţe

Peste 25 de tone de vin contrafăcut! Asta au găsit poliţiştii într-o fabrică din Galaţi. Oamenii legii spun că societatea respectivă ar fi produs, de la începutul anului, peste 1.250.000 de litri de vin contrafăcut pe care l-au comercializat în 16 judeţe,
.


25 de tone de VIN CU GLICERINĂ, vândut în 16 judeţe. Prejudiciul la bugetul de stat, ENORM

Vinul găsit de anchetatori conţinea alcool contrafăcut, apă exogenă, dar şi alte chimicale pentru colorare şi gust. Vinul a fost confiscat şi urmează să fie distrus.
În plus, tot acolo funcţiona, fără autorizaţie, o societate comercială ce avea pe stoc mari cantităţi de glucoză şi glicerină, ingrediente folosite pentru contrafacerea alcoolului.
Prejudiciul cauzat bugetului statului este estimat la peste 800.000 de lei.
Acum, administratorul este cercetat pentru evaziune fiscală şi poate rămâne şi fără autorizaţie pentru fabrica sa.